כנס #אשכרהאוטיזם 2023

יום חמישי, 20 באפריל, 2023, אוניברסיטת בן גוריון בנגב

כנס #אשכרהאוטיזם 2023 היה יוזמה של אס"י – פעילי הקהילה האוטיסטית בישראל, ומרוצפות – אוטיסטיות כותבות, התארגנויות בניהול-עצמי של א.נשים מהקהילה האוטיסטית. הכנס נערך בחסות המחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה והפקולטה למדעי הרוח והחברה באוניברסיטת בן-גוריון ויועד לכלל הקהילה האוטיסטית, לאוהדיה ולקהל הרחב.

להרשמה: https://t.co/8dSgJe8Rte

בתוכנית:

שעהאולם ברקן כיתת הדרכהאולם אורן
9:00 עד 9:30התכנסות
9:30 עד 10:25ברכות ודיון פתיחה בנושא חשיבות ידע קהילתי לעומת הנחות חוקרים מבחוץ
פרופ' אביעד רז, שי לעדן, MSW, איריס שנייד, M.A
10:30 עד 11:15טיפול נפשי אפירמטיבי – אין זו אגדה?
טל אלון מן, M.A
סדנה חווייתית בנושא ויסות חושי (בוטלה)
עו"ס ענבל לוי
11:25 עד 12:10סיכון מוגבר לאובדנות בקרב אוטיסטים ודרכים להקטין אותו
אביטל בריסק, M.A
אוטיסטים וכלבים
דנה בל וילקר
סדנה בנושא פוליטיקה של זהויות: למה זה אמור לעניין אותי?
סולה שלי

12:10 עד 13:00 הפסקת צהריים. יוגש כיבוד קל בלבד.
(ניתן יהיה לקנות אוכל בקפיטריה של האוניברסיטה)

שעהאולם ברקןכיתת הדרכהאולם אורן
13:00 עד 14:30(1) זה מה שאני רוצה: קבלת החלטות נתמכת כבסיס לפעלנות יוזמת ואוטונומיה של אנשים עם מוגבלות
עומר לפיד ובשמת בר נדב, M.A

(2) מחקר משתף בתחום האוטיזם – מבט החוקר
ד"ר דן וקסלר דרעי ואיריס שנייד, M.A
(1) דיאגנוזות רטרוספקטיביות של מדענים דגולים כאוטיסטים אחרי מותם
ד"ר גלי ויינשטיין


(2) כל לב הוא דלת חזרה: אוטיזם במדע בדיוני ופנטזיה
דנה כץ בוכשטב
סדנת סטיילינג וביטוי עצמי לקהילה האוטיסטית
ליר לוטאו שחר ורשף פורת
14:45 עד 16:15ספקטרומים של מגדר, מיניות ויחסים
שי לעדן MSW, איתמר אבין, ארד לוין ואילנה צ
קהילות אוטיסטיות ברשת
מיכל ברקוביץ בר
סדנת סטיילינג וביטוי עצמי לקהילה האוטיסטית (המשך)
16:20 עד 17:00סיכום ותובנות – רב-שיח בשיתוף הקהל

על ההרצאות והמרצים

טיפול נפשי אפירמטיבי – אין זו אגדה?

טל אלון מן

אוטיסטים זקוקים לטיפול נפשי כתוצאה מהתמודדויות שונות שנובעות הן מקשיים הקשורים באוטיזם והן מקשיים הקשורים בחיים כאוטיסט בחברה אייבליסטית. למרות זאת, אוטיסטים רבים מתקשים לקבל טיפול מיטיב. בהרצאה נדבר על המרכיב הזהותי באוטיזם. נשאל מהו טיפול מאשש (אפירמטיבי). למה חשוב עד הכרחי שהטיפול שמקבלים אוטיסטים ואוטיסטיות יהיה אפירמטיבי. נשאל מה נחוץ למטפל לעשות טיפול אפירמטיבי, ומה חשוב שידע המטופל. 

ההרצאה מכוונת להרחיב את נקודת המבט על טיפול נפשי באוטיסטים, הן למטופלים והן למטפלים, ויהיה בה מקום (במגבלות הזמן) לשיתוף הקהל ולדיון.

טל אלון מן – MA בטיפול באמנות – ביבליותרפיה. פסיכותרפיסטית גופנית. מטפלת בילדים אוטיסטים במרכז מילמן. אקטיביסטית אוטיסטית (אס"י, מרוצפות).

סדנה חווייתית בנושא ויסות חושי

ענבל לוי

בסדנה נחקור לעומק ובאופן חווייתי וייחודי את המושג הכוללני והמופשט "ויסות חושי". על מה משפיע הויסות החושי שלנו? איך הוא משפיע על חיי היומיום שלנו? איך אנחנו יכולים לעזור לעצמנו ולאוטיסטים אחרים דרך היכרות עמוקה עם אתגרים בויסות החושי הייחודי לנו ולכל אדם? נחקור את השאלות הללו דרך חוויה של חיבור לחושים, עשייה משותפת והרבה צחוק. בואו בלבוש נוח. את הסוודר המגרד ענבל תביא.

ענבל לוי, בת 37 ולפני הכל אמא של מיכאל. עוסקת מזה כעשור וחצי במקצועות הטיפול והשיקום בקהילה ורואה עצמה כשגרירה של שינוי מבפנים. מאובחנת כמקוש"רת למעלה מ- 30 שנה ובשנים האחרונות מזדהה גם כחלק מהקהילה האוטיסטית (על פי אבחון עצמי).

סיכון מוגבר לאובדנות בקרב אוטיסטים ודרכים להקטין אותו

אביטל בריסק

מחקרים מראים שלהיות אוטיסט מגביר את הסיכון של אדם להגיע למצוקה אובדנית. נתייחס לגורמי סיכון וגורמי חוסן, ובעיקר ניתן דגש לצדדים של תקווה – כיצד ניתן לצמצם את הסיכון.

אביטל בריסק, יועצת חינוכית, מדריכת יועצות בשפ"י בתחום מניעת חירום ואבדנות, יועצת לגיל הרך. MA בייעוץ חינוכי. אמא לצעיר על הרצף האוטיסטי ושנים ליוותה תלמידים אוטיסטים – בגנים וכיתות תקשורת ובשילוב אישי.

אוטיסטים וכלבים

דנה בל וילקר

ההרצאה תדבר על היכולת המיוחדת של אוטיסטים להתחבר לבעלי חיים, ולכלבים בפרט. ההרצאה תכלול סקירה מדעית, תיאוריות שונות להסבר הקשר, וכן תיגע בתחום הטיפול והשיקום בעזרת כלבים, וכיצד אוטיסטים יכולים להרוויח מהתחום, כמטופלים או כמטפלים, כאחד.

מצגת ההרצאה: "אוטיזם וכלבים – על הקשר המיוחד של אוטיסטים וכלבים ואיך כולם יכולים להרוויח ממנו"

דנה בל וילקר היא מאמנת כלבי שירות אוטיסטית וחוקרת קוגניטיבית של בעלי חיים במעבדה של פרופ' שי גבאי באוניברסיטת חיפה. פעילה למען רווחת אנשים עם מוגבלויות ושיפור ההכרה בתחום כלבי השירות בישראל ובעולם, ומחקרה הקוגניטיבי מתמקד בקשר אדם-חיה.

פוליטיקה של זהויות: למה זה אמור לעניין אותי?

סולה שלי

חלק מרכזי בבסיס הרעיוני של תנועות אנשים עם מוגבלויות הוא התביעה "שום דבר עלינו בלעדינו". אבל מה המשמעות של "אנחנו"? לכאורה שאלה זו נוגעת בעיקר לאנשי הקהילה האוטיסטית שמייצגים אותה בחברה הכללית, אבל יש לה השפעה גם על ההתנהלות בתוכה. בסדנה יוצגו בקצרה סוגיות הנידונות בלימודי מוגבלות, למשל תרבות נכים, הסתרה לעומת החצנה ("יציאה מהארון"), מרכיבי זהות נוספים ("הצטלבויות") וכמובן "פוליטיקה של זהויות", כנקודת מוצא לדיון שאיננו סוציולוגי-אקדמי, אלא החלפת דעות ותובנות מניסיון. נדבר על גבולותיה של הקהילה האוטיסטית, תרבות אוטיסטית והשפעתה על חיי היומיום, וסוגיות נוספות שיעלו מהקהל. חלק בלתי נפרד מהדיון עצמו, הוא מי ראוי שישתתפו בו – האם רק אוטיסטים, או בעלי-עניין נוספים.

סולה שלי היא ממקימי אס"י – פעילי הקהילה האוטיסטית בישראל ומראשוני הקהילה האוטיסטית בעולם ובארץ. סולה כותבת ומרצה על קהילה ותרבות אוטיסטית ועל לימודי מוגבלויות.

זה מה שאני רוצה: קבלת החלטות נתמכת כבסיס לפעלנות יוזמת ואוטונומיה של אנשים עם מוגבלות

עומר לפיד ובשמת בר נדב

ההרצאה תעסוק בנושא הזכות והאפשרות של אוטיסטים/ות לקבל בעצמםן החלטות שנוגעות לחייהםן ובקבלת החלטות נתמכת. בחלק הראשון של ההרצאה יוצג ידע מניסיון אישי של עומר, ובחלק השני יוצג מחקר בנושא זה.

עומר יספר מנסיונו כאדם שפעל למען תיקון החוק וכאדם שמונה לו תומך בקבלת החלטות.

בשמת תספר על מחקר שהיא עורכת. במסגרת המחקר רואיינו אוטיסטים ואוטיסטיות אודות הניסיון שלהם בנושא זה. ממצאי המחקר מצביעים על כך שתמיכה בקבלת החלטות מעודדת התפתחות אישית, ומקדמת את המאבק נגד אפליה ודעות קדומות. הזכות לקבלת החלטות נתמכת מתבססת על ראיית האוטיסט כאוטונומי ובעל יכולת (agent), וגם מחזקת תפיסה זו.

מצגת ההרצאה של עומר: "תמיכה בקבלת החלטות"

מצגת ההרצאה של בשמת: "כשרות משפטית ואייגנסי"

עומר לפיד, בן 24, ומאובחן כאוטיסט. עומר והוריו השתתפו במאבק במטרה לעגן את הזכות לקבלת החלטות נתמכת בחוק. אחרי שמלאו לו 18, לאחר תהליך מחשבה, פנה לבית המשפט בבקשה שימונה לו תומך החלטה. קבע תקדים כשהיה הראשון בארץ שמונה לו תומך בהגיעו לגיל 18. התומך עזר לו לקבל החלטות רבות וחשובות לחייו. בהרצאה יספר עומר על הניסיון האישי שלו כפעיל בנושא וכמקבל החלטה.

בשמת בר-נדב, אמא של עומר ודוקטורנטית במחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב. אקטיביסטית למען זכויות לאנשים עם מוגבלות ובפרט בנושא קבלת החלטות נתמכת. שימשה כתומכת בקבלת החלטות של אדם עם מוגבלות, בהתנדבות.

דיאגנוזות רטרוספקטיביות של מדענים דגולים כאוטיסטים אחרי מותם

ד"ר גלי ויינשטיין

כולכם ודאי שמעתם על פרופ' סיימון בארון כהן, פרופסור לפסיכופתולוגיה התפתחותית ומומחה לאוטיזם מאוניברסיטת קיימבריג'. ב-2003 בארון כהן טען שאלברט איינשטיין ואייזיק ניוטון מראים סימנים של תסמונת אספרגר ולכן יש סבירות גבוהה שהם אספרגרים. היום כבר לא כל כך משתמשים במונח אספרגר, אבל באותה תקופה דברו על אספרגרים. פסיכולוגים ופסיכיאטרים התחילו לאבחן את איינשטיין ומדענים אחרים כאוטיסטים ואספרגרים. כמובן שישנה בעיה לבצע אבחון אוטיזם של אדם לאחר מותו וללא הסכמתו מפני שפרטים רבים על תהליך מחשבתו אינם ידועים  וברורים. החל ויכוח ער האם לגיטימי לאבחן מדענים אחרי מותם. מכיוון שיש לנו רק שברי מידע על חייו האישיים של איינשטיין, היסטוריונים התנגדו לאבחון הזה אחרי המוות. הביוגראף של איינשטיין וולטר אייזקסון כתב שחיפוש בגוגל של המילים איינשטיין + אספרגר מוביל ל-146,000 עמודים בגוגל. האם כמות כזו של דיאגנוזות היא מוצדקת? בהרצאה הזו אני אתמקד בעיקר באיינשטיין ואני אראה שישנה בעיה עם הטיעונים של שני הצדדים בויכוח: מצד אחד, יש היסטוריונים שנכנעים לדעות קדומות על אוטיסטים ומצד שני, יש פסיכיאטרים ופסיכולוגים שנופלים למלכודת של סטריאוטיפים ודעות קדומות וגם שגויות על איינשטיין.

 מצגת ההרצאה: "דיאגנוזות רטרוספקטיביות של מדענים דגולים כאוטיסטים אחרי מותם"

ד"ר גלי וינשטיין, חוקרת באוניברסיטת רייכמן ובאוניברסיטת חיפה. מאובחנת כאוטיסטית בתפקוד גבוה. מומחית ליסודות הפיסיקה, להיסטוריה ופילוסופיה של הפיזיקה ולמורשת איינשטיין ותורת היחסות הפרטית והכללית. בנוסף, עוסקת בהיסטוריה של האמנות – שילוב בין מדע לאמנות.

 

סדנת סטיילינג וביטוי עצמי לקהילה האוטיסטית

ליר לוטאו שחר ורשף פורת

כאוטיסטיםות, אופנה יכולה להיות דרך לתקשר, לבטא את עצמינו ולחגוג את הייחודיות שלנו. בסדנה נעניק כלים בסיסיים באופנה שאיתם כל משתתף.ת תוכל לבנות סגנון אישי שישרת וישמח אותו.ה. 

בסדנה נלמד:
– תיאוריית צבעים בסיסית ושימוש בגזרות 
– לזהות מה אנחנו רוצות לתקשר, ולהביע את זה בסגנון אישי
– לתת מענה לצרכי ויסות חושי בבגדים שלנו
– לשלב את הספיישל אינטרסט שלנו בסגנון היומיומי 

הסדנה לא דורשת ידע קודם בתחום האופנה, ואפילו מומלצת במיוחד למתחיליםות.
הסדנה תכלול העברת ידע פרונטלית, התנסות מעשית ועבודה בקבוצה 🙂

ליר ורשף הן המנהלים של קבוצת הפייסבוק ״שינוי אדרת״, קהילת אופנה לימודית שבה מאות חבריםות. שניהם אוטיסטיםות. 

ליר הוא סטייליסט~ית אופנה מקצועי~ת. הוא מלווה לקוחות בתהליכים של פיתוח סגנון אישי ובניית מלתחה, ומעביר~ה סדנאות והרצאות סטיילינג ברחבי הארץ. מתמקד בעבודתה באופנה ככלי לביטוי עצמי ובאופנה מאשררת מגדרית. ליר מדריך~ה קבוצת נוער באיגי וכן מדריך~ה במרכז פרס לשלום וחדשנות. 

רשף מרצה בכנסי מדע בדיוני ופנטזיה מזה שבע שנים. הוא לומד־ת לתואר ראשון בסוציולוגיה־אנתרופולוגיה ותקשורת באוניברסיטת תל אביב. מתעניינ־ת באופנה, היסטוריה ואופנה היסטורית. הוא הדריכ־ה במוזיאונים של משרד הביטחון, ובארגון איגי.

מחקר משתף בתחום האוטיזם – מבט החוקר

ד"ר דן וקסלר דרעי ואיריס שנייד

הקריאה של קהילת המוגבלויות ובכלל זה של קהילת האוטיסטים ל"שום דבר עלינו בלעדינו", הגיעה גם לתחום המחקר. בהקשר של אוטיזם, חשיבותה של שיטה זו אינה רק אתית ופוליטית, אלא גם מחקרית, שכן היא משפיעה על אופן ייצור הידע וניתוחו. ההרצאה תבחן מהו מחקר משתף, כיצד מבצעים אותו, מהם הקשיים העומדים בפני חוקרים שרוצים לבצע מחקר כזה, ומה נלמד במהלך מחקר משתף על מדיניות הקשורה לבוגרים במגוון האוטיסטי ובמחקר על הקונפליקט בין אוטיסטים לחברה ומוסדותיה, על אוטיזם ועל שדה המחקר האקדמי הנוירוטיפיקלי.

איריס שנייד היא אוטיסטית, דוקטורנטית במחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה, אוניברסיטת בן גוריון.

כל לב הוא דלת חזרה: אוטיזם במדע בדיוני ופנטזיה

דנה כץ בוכשטב

חובבי מדע בדיוני רבים מרגישים שונים מהאנשים הסובבים אותם. לפעמים זה גם נכון. שונות נוירולוגית – מצב שבו המוח של אדם עובד אחרת מהצורה הנפוצה – איננה תופעה נדירה בקהילת החובבים. בהרצאה נבין מהי שונות נוירולוגית, איך מאפיינים שלה באים לידי ביטוי בתבניות נפוצות של המדע הבדיוני והפנטזיה, ואיך מתמודדים איתם בלי שרביט קסמים או חללית.

מצגת ההרצאה: "כל לב הוא דלת חזרה – שונות נוירולוגית בקהילת חובבי המדב והפנטזיה"

דנה חובב.ת מד"ב מגיל עשר, אוטיסט.ית באבחון עצמי.

ספקטרומים של מגדר, מיניות ויחסים

שי לעדן, איתמר אבין, ארד לוין ואילנה צ

הזהות המגדרית בקרב אוטיסטיות.ים רבים היא מגוונת, ומעבר לכך קיימים ממשקים רבים בין חוויית הגיוון הנוירולוגי וחוויית הגיוון המגדרי.

בהרצאה נציג את שתי החוויות הללו ואת המאפיינים הקושרים אותן יחד, נתבונן בתנועות של המאבק האוטיסטי והמאבק הטרנסי ונדון באופן שבו הן יכולות לפעול ביחד.

מצגת ההרצאה של שי לעדן: "מערכות יחסים בספקטרום – אמפתיה, נפרדות וגבולות, לעומת הגבלות במערכות מגוונות ואיך זה רלוונטי לחיינו"

מצגת ההרצאה של איתמר אבין: "אוטיזם ולהטב"

מצגת ההרצאה של ארד ואילנה: "לשון רבים – על הצורך באיחוד מאבקים ותמיכה הדדית בין הקהילות הטרנסג'נדריות והאוטיסטיות"

שי לעדן MSW, אוטיסטית, נוירוקוויר, פמיניסטית ואופטימית רדיקלית. פעילה חברתית, אחת ממנהלות "פוליאמוריה ויחסים פתוחים – הקבוצה המאוחדת" וחברה בצוות העמוד "מרוצפות-אוטיסטיות כותבות".

איתמר אבין, 22, סטודנט לתואר ראשון באוניברסיטה תל אביב. איתמר הינו אקטיביסט ופעיל אוטיסטי, מקים ומנחה את קבוצת על שני הרצפים במרכז הגאה בתל אביב, אשר מעלה את הנושא של להטב ואוטיזם בסדר היום הציבורי.

אילנה צ, אוטיסטית, סטודנטית לתואר שני בספרנות ומידענות. חברה בצוות הניהול של מרוצפות. כל לשון פניה. 

ארד לוין, עוזר מחקר בחוג לפילוסופיה באוניברסיטת חיפה. חוקר בתחום סוכנות ובעיית חופש הרצון. אקטיביסט אוטיסט וטרנס. לשון פניה אתה. 

קהילות אוטיסטיות ברשת

מיכל ברקוביץ בר

בהרצאה נדבר על הקמת קהילה אוטיסטית ברשת, על קהילות סגורות ופתוחות, על האתגרים שבניהול קהילה שכזו ברשת חברתית, והאם השימוש ברשת החברתית ע"י אוטיסטים דומה לשימוש של נ"טים. נדבר על אתגרים, מחשבות, איך מנהלות קהילות כאלה, ואיך ומתי ולמה הקהילה יוצאת מהרשת אל תחומי המציאות הפיזית. נדבר על הדוגמאות של "נשים* על הרצף", "מרוצפות", "אוטיסטים/ות ושאר ירקות", ועוד. מטרת ההרצאה והפאנל היא ללמוד איך להפיק וליצור קהילה תומכת שיוצאת מתחומי הבלעדיות של הרשת.

מצגת ההרצאה: "קהילות אוטיסטיות ברשת – הרצאה ודיון"

מיכל ברקוביץ בר, אוטיסטית, אמא, אשת חינוך ואקטיביסטית למען אוטיסטים.ות.

מנהלת קהילות של אוטיסטים ברשת, מנהלת הקבוצה "אוטיסטים/ות ושאר ירקות", שותפה לניהול של קבוצת "טיפול אפרמטיבי" לא.נשי מקצוע, חלק מצוות "מרוצפות – אוטיסטיות כותבות", פעילה ב"אס"י – פעילי הקהילה האוטיסטית בישראל", מרצה.